TENTANG PENULIS

Zulkifly Hamat a.k.a Pokcik

Anak kelahiran Terengganu tetapi menetap di Kelantan. Kerja utama saya adalah dalam bidang senibina dan civil sebagai seorang designer. Pernah bekerja dengan beberapa firma Akitek dan Jurutera di Kota Bharu dan juga Kuala Lumpur selama 20 tahun lebih sebelum berhenti dan pindah ke Kelantan dan membuka syarikat perunding pembinaan dengan seorang kawan saya disini.

Lensa Kreatif Photo (LKP) adalah jenama kegiatan foto yang di usahakan oleh saya sendiri atau lebih dikenali dengan nickname pokcik dikalangan jurugambar disekitar Kota Bharu.

Pengalaman saya dalam bidang foto pula bermula masa saya dibangku sekolah lagi, masa tu kamera nya adalah manual yaitu pakai medium filem. Selepas tamat belajar dan bekerja hobi saya dalam bidang fotografi terpaksa ditinggalkan akibat kesibukan dengan kerja. Selepas berhenti kerja dan ada syarikat sendiri saya mula berjinak jinak kembali dengan fotografi yang telah lama saya tinggalkan lagipun ramai kawan kawan yang disekelilingi saya adalah jurugambar, lalu dari situ minat itu semakin berkembang.

Bergiat aktif dalam Kelab Karyawan Lensa Negeri Kelantan (KLIK) sebagai Setiausaha. Kelab ini telah didaftarkan dan telah diluluskan pendaftaran nya pada Disember 2010.

Dalam bidang fotografi saya minat ambil semua jenis kategori gambar tetapi tumpuan lebih kepada gambar macro dan juga landscape.

Pernah dilantik sebagai mentor didalam beberapa kursus yang dianjurkan oleh jurugambar profesional seperti Sdr. Yaman Ibrahim dan menjadi Oficial Photographer dalam beberapa event anjuran kerajaan negeri .

Rujukan:

1. http://flickr.com/photos/pokcik

2. http://facebook.com/zouls @ search kifly98@gmail.com

Advertisements

3 responses

3 02 2010
nikdol

pokcik ajar sikit lagu mana biar gbr baru tu duk atas wei………..

3 02 2010
nikdol

lagumana tu ko nak makan sup belut……….

16 10 2011
rydwhere

ado dop kursus fotografi pok cik anjur dlm prtengahan bulan 10 nih??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: